Fair Limits (project archive)

News

Ingrid Robeyns schijnt ‘Nieuw Licht’ op rijkdom

Ingrid Robeyns heeft een nieuw boek gepubliceerd: RijkdomHoeveel ongelijkheid is nog verantwoord? Het boek is uitgegeven door Prometheus in de reeks ‘Nieuw Licht’. Hierin grijpen hedendaagse denkers terug naar de klassieken om antwoord te geven op vragen die de mensheid bezig blijven houden. Robeyns gaat aan de hand van Aristoteles in op de vraag naar grenzen aan rijkdom. Uit de officiële beschrijving:

“In 2018 ging Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.com, als eerste mens over de 100 miljarddollargrens. De inkomensverschillen worden wereldwijd groter. De topman van Coca-Cola kreeg het 427-voudige van de laagstbetaalde; bij Walt Disney is dat zelfs ruim het 650-voudige. Steeds meer geld wordt door steeds minder mensen verdiend.

Volgens Aristoteles was geld vooral een handig ruilmiddel, maar het gevaar van dit aantrekkelijke middel is volgens Aristoteles dat het geld zelf begerenswaardig wordt. Het gaat alleen nog om het geld en om meer geld. En zo bereikten we 2400 jaar na Aristoteles’ analyse de 100 miljarddollargrens.

Maar is het erg dat sommigen zoveel hebben en anderen niet? Volgens Ingrid Robeyns zijn die extreme verschillen schadelijk voor mens en maatschappij. In Rijkdom herleest ze Aristoteles en laat ze zien dat er grenzen zijn aan hoeveel ongelijkheid een maatschappij kan verdragen. Extreme rijkdom is een gevaar voor de democratie, is niet te verzoenen met onze ecologische plichten en leidt tot een onrechtvaardige verdeling van welvaart. Extreme rijkdom is veel minder onschuldig dan we misschien wel denken.”

Er zijn recensies verschenen. Het boek is te koop via de boekhandels en via de webshop van Prometheus